Talo 1 Julius Salmela

 

Siikapaadella rannan tuntumassa matalan hiekkasärkän takana on Salmelan Kylpyranta niminen talo ulkorakennuksineen. Talo on tumman punainen, lautatalo, vaakaponttilaudasta tehty. Ei siis hirsitalo, eikä punamultainen, vaan kaupasta ostetulla talomaalilla maalattu. Navetta ja sauna ovat hirrestä ja harmaat maalaamattomat. Pisteaita, mikä on rannan puolella, on myös punaiseksi maalattu. Pihapiiriä kaunistaa puutarha, omena-, kirsikka- ja luumupuineen. Meri, puhdas valkoinen hiekka ja kaunis mäntymetsä tekevät tästä asuinpaikasta yhden Kiiskilän kauneimmista.

Juliuksen (Julkka) 62 v lisäksi perheeseen kuuluu vaimo Vendla 52v (os. Kirppu) sekä lapset: Aarne 26v ja Hilja 19v.

Julius (Julkka) on entinen merimies. Hän on purjehtinut valtameriä saksalaisilla purjealuksilla ja kiertänyt Kap Hornin useampaankin kertaan. Hän poikkesi välillä maissakin ja asui Amerikassa veljiensä luona. Nyt Julkka asuu kotikylässään ja toimii kirvesmiehenä, timpraa taloja ja muuraakin tarvittaessa. Suutarin työtkin häneltä sujuvat uusia kenkiä tehden ja vanhoja korjaten. Aarne on seurannut isänsä ja isoisänsä jalanjälkiä ja on jo merillä, tytär Hilja auttaa vanhempiaan kotitöissä.

Kesä 1939 oli lämmin. Salmelan talossa Siikapaaden Kylpyrannassa elettiin tavalliseen tapaan. Talon puutarhassa kasvoi kesäperunaa, nyt ei tarvinnut päivittäin hakea pellolta asti. Tomaatitkin kasvoivat ja kypsyivät hyvin. Esikasvatetut taimet ostettiin Hyypiön Erkin Olgalta. Puutarhassa kasvoi myös lanttua, kaalia, porkkanaa, punajuurta, kurkkua ja mansikoita, joita myös myytiin Viipurin ja Uuraan toreilla. Navetassa oli lehmä ja viisi kanaa. Keväällä ostettiin porsas muolaalaisilta Puurin pojilta, jotka kiertelivät hevosella pitkin kyliä porsaita myymässä. Kesäisin oli myös vasikka, joka syksyllä teurastettiin kuten porsaskin ja ne säilöttiin talven varalle. Venla kirnusi voita myös myyntiin. Vakituinen ostaja oli Oton Ventla Kiiskilästä sekä Härkälän Osuuskaupan johtaja, joka osti voita kauppaansa myytäväksi. Arki-iltaisin Julkka laski verkot mereen Hiljan soutaessa. Myös katiska laskettiin ja pysyttiin kalassa.

Tänne "Kylpyrantaan" Julkka muutti perheineen Kirpunkylästä vuonna 1932 ostettuaan metsäpalstan Hyypiön Mikolta. Juliuksen isä, Mikko Joelinpoika Kirppu (1841-1924) oli ollut perämies. Äiti Anna (1855 -1893) oli Jooseppi Juonuksen tytär lähikylästä.

Marraskuussa 1939 Hilja vietti 19-vuotispäiviään kotonaan yhdessä Siikapaaden nuorten kanssa ja jo joulukuun alkupäivinä tuli kyläläisille lähtö evakkoon.

 

< < Edellinen | Seuraava >