Talo 8 Simo Karvanen

 

Simo isännöi Anttilaiseksi kutsuttua taloa Siikapaadella. Talo on muista Siikapaaden taloista poiketen kauempana rannasta harjun päällä Taivaantien varrella Hurstuslammen kohdalla. Nimensä talo on saanut Seppä-Antista, joka rakensi talon ulkorakennuksineen vaimonsa Eeva-Liisa Kirpun perintömaalle. Yksikerroksisessa jykevässä hirsitalossa (16x7m) on porstua (ulkoeteinen), iso tupakeittiö, makuuhuone, sali ja vaatehuone. Rakennukset ovat pihan neljällä sivulla ja muodostavat umpipihan, jonne pääsee nurkista porttien kautta. Asuinrakennuksen rappusilta katsottuna oikealla on vaateaitta, aitta, lato ja talli, vasemmalla aitta, kärrivaja,puuvaja ja heinälato. Taloa vastapäätä pihan perällä on kuuri, heinälato, läävä ja ulkohuussi. Paja, savusauna ja kaivo ovat pihan ulkopuolella Taivaantien suunnalla. Riihi sijaitsee sarkojen päässä rannan puolella. Talon takana on puutarha ja siellä ovat myös poikien hyvin hoidetut kerhopalstat.

Perheeseen kuuluvat : Simo 51 v ,vaimo Liisa (os. Kirppu) 54 v ja lapset: Tauno 25v, Huugo 22v, Urho 19v, Paavo 17v ja Antti 11v. Kolme vanhinta veljeksistä seilaavat jo maailman meriä. Nuoremmat lapset ovat vielä kotona.

Nuorukaisena Simo yritti jatkaa isänsä ammattia seppänä, mutta veri veti merille. Simo seilasi pitkään rannikkolaivojen kipparina kuten moni muukin Kiiskilän mies. Ensimmäiset merikokemukset hän sai jo nuorena isänsä jaaloissa Emmassa ja Lillissä. Sittemmin Simo seilasi monet vuodet venäläisissä, englantilaisissa ja saksalaisissa laivoissa ja huvipursissa. Hän vei lastit Nevajokea ylös Laatokan halki Sortavalaan ja seilasi myös Äänisjärvellä Syvärinjoen suulle asti. Suomalaisen laivan kipparina hän seilasi puutavaraa Uuraasta mm. Pietariin. Perheen pään hankkiessa ”särvintä” leivän päälle meriltä, peltojen viljely jäi kotiväen hoidettavaksi. Ensimmäinen maailmansota lopetti kuitenkin seilaamisen ja Simo palasi kotiin Siikapaadelle. Nyt Simo viljelee kotitilaansa ja käy nuottakunnan osakkaana talvinuotalla. Saaliin hän vie hevosellaan Viipuriin myytäväksi.

Simon veljistä neljä asuu Kanadassa, kolme heistä on Kap Hornin kiertäjiä. Kaksi veljeksistä jatkaa koivistolaisia laivanrakennusperinteitä rakentamalla kalastusveneitä Tyynenmeren kalastajille.

 

< < Edellinen | Seuraava >