Talo 18 Kaarlo Kurki

 

Naapurit sanovat taloa Hantun Hiltan taloksi. Se oli luonnollista, koska Hilda on syntyisin naapurista, Matti Hantun tytär. Paikan nimi on Myllypelto. Talo jonka Kaarlo Kurki osti vaimonsa Hildan kanssa perheen kesäkodiksi Siikapaadelle muuttaneelta Julius Salmelalta. Talo sijaitsee Kuusikkoniemen ja Taponiemen keskivälillä myllyojan tuntumassa. Pellossa kasvaa vehnää niin, että syksyisin saadaan säkillinen jauhoja kotiin Viipuriin vietäväksi. Puutarhan nuoret luumu- ja omenapuut eivät vielä tee hedelmää, mutta kurkkusato on hyvä tänä vuonna.

Kesäasukkaiden perheeseen kuuluvat: Kaarlo Kurki 43v vaimo Hilda (os. Hanttu) 41v ja lapset: Aulis 19v, Ahti 16v, Kerttu 11v ja Anneli 7v.

Perhe asuu Viipurissa. Kaarlo toimii vanginvartijana läänivankilassa ja lapset käyvät koulua. Pojat käyvät kesätöissä limonaaditehtaalla ja tulevat isän kesäloman alkaessa loppukesäksi tänne Kirpunkylän kesäasunnolle, missä pienimmät lapset ovat asuneet äidin kanssa koulujen loppumisesta alkaen. Etenkin lapsille kesät ihanassa kesäkodissa ovat mieluisia serkkujen kanssa leikkien, uiden, marjastaen ja ongella käyden. Jo laivamatka Viipurista on jännittävä kokemus perheen nuorimmille varsinkin kesäloman alkaessa.

Muisteloissa voinee yhtyä Samuli Kallion tekstiin:
Pois meni merehen päivä
pois kultaisna keränä
läntisille lainehille;
Meni kevät, meni kesä kukkinensa,
meni linnutkin minulta
muille maille laulamahan;
jo menivät------------------

 

< < Edellinen | Seuraava >