Talo 20 Paavo Hyypiö

 

Ollaan Kuusikkoniemessä Hyypiön suvun asuinsijoilla. Pihaan tullaan ulkorakennusten välisestä portista. Hyypiön suvun perinteet näkyvät pihalla. Rakennukset on sijoitettu siten että niistä saa helposti lisäaidoilla umpipihan. Pihalla on myös talon emännän istuttama pihlaja, sekin suvun perinteitä. Portista pihalle tultaessa talli-kärrikuuri-lato on vasemmalla, oikealla navetta-lato.

Pihan rannan puolella on vaalea lautaverhoiltu hirsinen asuinrakennus. Kolmiovinen aitta jää pihan vasemmalle sivulle. Pihalla on omenapuu, taaempana mahlakoivu, josta keväisin valutetaan mahlaa ämpäreittäin. Navetan takaa menee tie rantaan. Sieltä kuljetaan talvisin myös jäätietä myöten Revonraareen.

Paavo Hyypiö, tai Parta-Paavo kuten kyläläiset häntä kutsuivat, on kuollut vuosi sitten. Monet lapset ja nuoret muistavat hänen pitkän partansa ja sen, miten hän auliisti lupasi parransiemeniä lapsille. Hän opetti lapsia tuntemaan kellon ja palkitsi pompossilla ( makeisilla ) lukemisen edistymisen. Kaikesta näki, että Paavo piti lapsista. Ennen lastenlapsia Paavon sylissä kehräsi talon hännätön kissa Väntsi. Sitten kerran talvisena päivänä 1933 Paavo tuli Kuusikkoniemen tupaan ja kertoi iloisena että hänen unensa toteutuu, heille tulee lastenlapsia. Sinikka syntyi sitten kesällä.

Nyt taloa asuvat Paavon leski Maria 72v (os. Pukki), poika Erland (Erkki) 43v ja hänen vaimonsa Olga 38v (os. Torvi), ja tytär Sinikka on 6 v.

Erkki seilaa merillä, Olga ompelee. Erkin veli Väinö 36v on muuttanut Römpötille ja käy lastaustöissä.

 

< < Edellinen | Seuraava >