27 Julius Karvanen

 

Seppä-Antin nuorin poika Julius (Julu) rakensi vuonna 1929 kotitalon perheelleen Kirpunniityltä perintönä saamalleen maalle. Talo sijaitsee Taivaantieltä Taponiemeen johtavan kärritien välittömässä läheisyydessä ns. Alamäen päällä. Paikalta on upea näköala puolen kilometrin päässä kimaltelevalle Revonsaaren ja Kiiskilän väliselle salmelle.

Kaunis asuinrakennus on kaksikerroksinen ja lautarakenteinen (7x7,5), jonka yläkerta on vielä kylmänä tilana. Alakerrassa on porstua, kaksi kammaria ja iso tupa-keittiö. Pihan keskellä on kaivo, josta kolmelle suunnalle sijoittuvat rakennukset. Idässä on asuinrakennus, sen takana perunakuoppa. Lounaassa ovat sauna, puuvaja ja aitta, luoteessa läävä, työkaluvaja, lato ja kanatarha.

Perheeseen kuuluvat: Julius (Julu) 36v, vaimo Elsa (os. Äyräväinen) 34v ja lapset: Martti 10v, Pentti 8v. Reino 7v, Pirkko 5v ja Pekka 1v.

Julu elättää perheensä satama- ja rakennustöillä sekä viljelemällä parin hehtaarin peltoaan. Monet Kirpunkylän taloista ovat Julun kätten töitä. Hailikiven onkipaikan ja kyläkunnan nuotta-apajan saaliiden tuodessa myös välttämättömän lisän jokapäiväiseen leipään. Metsästys on myös Julun mieliharrastus ja niiltä retkiltä hän tuo milloin teeren, metson tai muun lintupaistin särpimeksi ruokapöytään.

Uuraan lastaustyömaa toi Jululle leivän lisäksi kelpo emännän Elsa Äyräväisen Säkkijärveltä. Elsa oli satamassa ”ylösottamassa” eli kirjaamassa laivaan kannettavaa puutavaraa.

 

< < Edellinen | Seuraava >