Talo 30 Ida Piiparinen

 

Kuusikkoniemeltä Keskikylään johtavan jyrkän ja mutkaisen tien ( Hyypiön kujasten ) puolivälissä on harmaa hirsitalo. Sen on aikoinaan rakentanut Mikko Hyypiö. Nyt siinä asuu hänen tyttärensä Ida. Idan kasvattamat kikurat, joriinit, keisarinkruunut ja muut huolella hoidetut kukat näkyvät tielle valkeiden aurinkoporttien takaa.

Taloa emännöi Ida (Iita) 55v (os. Hyypiö). Hän jäi leskeksi kovin nuorena neljän lapsensa kanssa. Hänen miehensä Väinö Piiparinen oli kotoisin Liperistä. Lapsista Raikas 28v, Kaarlo 25v ja Sulo 22v nuorikkonsa Irjan 21v (os. Lenkkeri) ja heidän poika Taisto 1v. asuvat kaikki yhdessä äitinsä kanssa. Tytär Milja on jo muuttanut pois kotoaan. Iitan sisarukset Aino Hyypiö ja Hulda Vuorio Eeva tyttärensä kanssa ovat usein viettämässä kesiään täällä kukkien keskellä. On siellä verkkokeinukin, mikä houkuttelee naapurien lapsia talon pihalle.

Ida kasvoi perheessä jossa ei ollut poikalapsia. Nuorena hän oppikin isänsä mukana talvinuotanvedon niksit ja työn raskauden. Vuosisadan vaihteessa kaikki liikenevät miehet seilasivat merillä. Maalla naiset tekivät talon työt ja hankkivat lisäansioita lastaustöissä. Ida oli ollut lastaamassa niin halkoja kuin kiviäkin silloin kun raja Venäjälle oli vielä auki. Ida kertoikin noista ajoista:” Ko miehet olliit Venäjäl, kaik ha ne siel olliit, ei olt ko vanhat ukot koton. Pääsiäiseks männiit ja jouluks tulliit kottii. Nii tulliit ko pääskyset ikkää.” Taiat lehmiä ulos laskettaessa Ida tiesi, osasi hän olla ”poppaniekka” Juutikan apurinakin kun ihmisiä parannettiin. ( Iitan kertomaa lainattu Länsi Kannaksen Murrekirjasta .)

Raikas ja Sulo käyvät satama- ja rantatöissä, Kaarlo on kotitöiden lisäksi erikoistunut kirjansidontaan.

Raikas kaatui isänmaata puolusaessaan 29 vuotiaana v. 1940. Kaarlo menehtyi isänmaata puolustaessaan v.1944, 30 vuotiaana.

 

< < Edellinen |Seuraava >