Talo 40 Eemil Kurki

 

Olet menossa HaviMati Eemelille. Talo on yksi niistä Kiiskilän Kurkien isännöimistä taloista, joita kylällä kutsutaan Havilaisiksi. Kyläniemeen vievältä tieltä käännytään pihalle. Vasemmalle jää iso hiljattain uudistettu talli-navetta-lato. Oikealle pitkä kuusiovinen aittarakennus. Pihan perällä on vaalea asuinrakennus, jossa on iso tupa ja kaksi kamaria. Tuvassa on iso hella-leivinuuni. Sen päälle voi ulkona kylmettynyt ahertaja kiivetä lämmittelemään. Tuvan ikkunoista näkyy meri ja taustalla Revonsaari. Talon takana on talon naisväen vaalima puutarha. Omenapuita on monta ja omenat makoisia. Kylän puutarhurikin on innostunut kokeiluun, yhdessä puussa on ainakin kolmea eri lajiketta. Pihalta voi nähdä ja kuulla naapureiden Suur-Matin ja Liipon väen askareita. Ylhäältä mäeltä kuuluu koulun kellojen soittoa. Koulu on rakennettu Havin talon maille Eemelin isän aikana.

Taloa isännöi Eemeli (HaviMati Eemeli) 40v vaimonsa Ainon 22v kanssa. Heillä on kaksi pientä poikaa, Matti 2v ja Martti 1v. Eemeli on Koiviston Kurkien sukua, Aino Koiviston Tiurinsaaren Partilan kylän Kauppiloita.

Tila siirtyi Eemelin haltuun 30 luvun puolivälissä. Tilanpitoa hän on kuitenkin harjoittanut jo nuorukaisesta lähtien, isä ja vanhempi veli kun olivat merillä purjehduskaudet ja tilanpito jäi Eemelin ja äiti Marin huleksi.Elanto saadaan maataloudesta ja metsistä, osin kalastuksestakin. Syksyisin hän kiertää puimakoneellaan talosta taloon naapurikyliä myöten.

Luottamustoimiakin talon isännälle on kertynyt. Hän on mukana kunnan, seurakunnan, nuoriso- ja maamiesseuran sekä osuusliikkeiden luottamustehtävissä. Usein Eemeliä haetaan myös lääkitsemään niin ihmisten kuin eläintenkin pikkuvaivoja. Lääkintäkoulu sekä Kanneljärven Kansanopiston käyminen auttoivat niin lääkityksessä kuin luottamustoimienkin hoidossa. Poissaolo talon töistä saa talon naisväen kuitenkin toteamaan:” Havin miehet ovat aina reissussa, merillä tai muiden asioita hoitamassa.”

Isännän sisaret asuvat naapurikylässä Makslahdessa ja ovat usein käymässä entisessä kotikylässään. Sisar Olga on naimisissa Righard Hilskan kanssa. Veljet Konsta ja Eino vaimonsa Veera (os. Hoikkala) viljelevät suvun Makslahden tilaa. Konsta on itämeren laivuri ja vietti nuoruutensa isänsä laivoilla isänsä kanssa. Suvun merenkulkijat rantautuivat Venäjän vallankumouksen aikoihin kuten moni muukin koivistolainen. Sisarusten vanhemmat Matti ja Mari ovat jo kuolleet, samoin sisar Hilda. Matti oli yksi monista koivistolaisista kauppalaivureista. Kyläläisille hän oli HaviMatti.

 

< < Edellinen | Seuraava >