Talo 44 Anton Laakso

 


Puutarhassa oikealla Jenny Laakso ja vasemmalla Leena Junninen

Taaemantien alkupäästä eroaa tie oikealle Kauramaan pelloille. Tien vasemmalla puolella on ensin maakellari ja sen jälkeen ruusupensaiden ympäröimänä verhoiltu ja punamullattu talo valkoisine ikkunan pielineen. Pihaportin jälkeen on tiensuuntaisena pitkä ulkorakennus navettoineen ja kanaloineen. Sitä vastapäätä pihan toisella puolella on kaivo ja saunarakennus. Laaksojen pihapiiri on punaiseksi maalatun säleaidan ympäröimä.

Vuonna 1939 talossa asuvat: Anton (Antto) 51v ja vaimo Olga 51v (os Kurki) sekä tyttäret Sirkka 15v ja Jenny 12v.

Tyttäret Elma s.1917 ja Irja s. 1920 ovat naimisissa ja asuvat toisaalla. Vuonna 1923 syntynyt poika Ilmari kuoli jo ennen ensimmäistä ikävuottaan.

Antto on ammatiltaan laivuri. Kun Olga ja Antto menivät naimisiin, niin he muuttivat aluksi Pietariin. Antto oli siellä suomalaisen firman palveluksessa kesät Nevalla hinaajissa kapteenina ja talvella maissa työnjohtajana. He asuivat siella kaksi vuotta. Olga halusi kiihkeästi takaisin Kiiskilään ja niin he saivat Olga kotitilasta (Havi) maata ja alkoivat rakentaa omaa taloa. Talo valmistui vuonna 1917. Siinä oli iso tupa ja kaksi isompaa kammaria. Vinttiin olisi saanut rakennettua isot huoneet, mutta yleisen tavan mukaan siellä kuivattiin vain pyykkiä talviaikaan. talon valmistumisen aikoihin heille syntyi ensimmäinen tytär Elma.

Kiiskilään palattuaan Antto kipparoi eri laivoilla Uuraassa ja itäisen Suomenlahden satamissa. Kotona ollessaan hän nikkaroi puusta tarve-esineitä, etupäässä huonekaluja. Uudisrakennusten hirsien varauksen ja nurkkien salvuun Antto myös hallitsi. Olga tyttärineen hoiti Antonin poissa ollessa kaikki pientilan kotityöt kylvöstä sadon korjuuseen.

Talossa on ulkoveranta, jonka pilareita kiipeilee kesäisin komea piippuköynnös. Verannan teon yhteydessä talo sai myös kattohuovan päreiden tilalle. Aitassa säilytetään talvella lihat, jauhot, hapankaalit, karjan jauhot jne.. Kesäksi se siivotaan tyttöjen makuutilaksi. Kanalan yhteydessä on keittiö, jossa tehdään kanoille "pöperöä" perunasta ja viljasta. Saunan keittiössä puolestaan valmistetaan kesäisin perheen ruoka ja siellä syödään myös kesäisin. Kanoja Laaksoilla on noin 100. Munia myydään kyläläisille ja kauppaan. Kun lapset tulevat koulusta, heidän tulee kerätä munat, laittaa turnipsia kanoille seipääseen ja antaa näkinkenkiä. Laaksoilla on kaksi lehmää, kaksi lammasta ja muutama possu. Pihapiiriä vartio ruskea pystykorva Moppe, jonka turkista myöhemmin tehtiin Elma-tyttären miehelle Vilho Kuuselalle kintaat. Mopen koppi on aitan päädyssä puutarhassa. Talossa on myös kissa.

 

< < Edellinen | Seuraava >