Talo 52 Juhana Vartiala

 

Olemme Kyläniemessä rannan tuntumassa laiturista hieman Honkniemen suuntaan. Lähellä rantaviivaa on Vartialan talo, Vartelaksi sitä kyllä kutsuu kylän väki. Lähinnä rantaa, vain parinkymmenen metrin päässä vesirajasta on kärrikuuri. Rannasta katsoen oikealla on punainen kaksirappuinen asuinrakennus, vasemmalla talli ja läävärakennus, sekä edessä aitta. Rakennukset muodostavat suljetun pihapiirin, joka talon takana olevan puistikon kanssa rajoittuu kolmelta sivultaan rantahiekkaan. Vähän ylempänä pellon reunassa on riihi.

Taloa isännöi Juhana (JOhannes) 49 v, vaimonsa Eeva-Sofian s. Peltonen 52 v kanssa. Lapsista Tauno 29 v, Kauko 20 v, Aino 17 v, ja Kerttu 9 v. asuvat kotona. Vanhin tytär Elvi on naimisissa Havilla. Talossa asuu myös Eeva-Sofin äiti, Kaapre Anniksi kutsuttu Anni Peltonen 81v. os. Ryysy.

Johannes kuten häntä kutsutaan on maanviljelijä, joka ehtii tarvittaessa hevosineen myös naapurien pelloille. Välillä hän tekee suutarin töitä. Häneltä syntyvät niin puolipohjat kuin uudetkin jalkineet. Myös venelaudat taipuvat hänen käsissään. Johannes on myös saarnamies, joka käy seuroissa ja toimii myös pyhäkoulun opettajana. Hän kuuluu myös koulun johtokuntaan. Pojista Tauno käy satamatöissä, myös hän osaa kengänteon. Tauno harrastaa urheilua. Juoksuharjoituksissa hän käyttää omatekoisia raskaita kenkiä, joita kutsutaan suokengiksi. Kauko tekee pääasiassa talon töitä ja harrastaa kirjallisuutta. Vartela on mukana nuottakunnassa johon kuuluvat myös Nestor-Matti ja Paavolaiset.

 

< < Edellinen | Seuraava >