Talo 64 Mikko Hämäläinen

 

Taaemaantieltä, heti Ylätalon jälkeen eroaa vasemmalle lyhyt tienpätkä Mikko Hämäläiselle. Portista tultaessa heti vasemmalla on jykevä kivinavetta, jatkeena kuja ja rehusuojat. Edessä kärry- ja puuvajat, jatkeena hirsiset vilja ja ruoka-aitta. Oikealla on vaalea kaksikuistinen asuinrakennus. Sen rakensi Mikon isä Matti 1900 luvun taitteessa. Asuinrakennuksen takana on puutarha, navettarakennuksen takana oleva sauna on vielä sisäänlämpiävä savusauna. Rakennusryhmän keskelle jää avara, tasainen piha.

Taloa asuvat: Mikon äiti Valpuri 83v, Mikko 44v, vaimo Helena (s. Mannonen) 43v, sekä lapset: Esko 10v ja Maija 8v. Ruokavahvuuteen kuuluvat myös palkolliset, renki ja piika.

Mikko viljelee maata ja pitää karjaa. Niillä hän ja Helena hankkivat elannon perheelleen. Maatyöt ja karjanhoito jäävät kuitenkin suurelta osin renkien ja ja piian tehtäviksi. Mikolla on monia kunnallisia ja seurakunnallisia luottamustehtäviä. Niitä hoitaessaan hän joutuu olemaan paljon poissa kotoaan. Mikon maanvijelys ja karjanhoito on edistyksellistä. Hän tekee karjalle talveksi tuorerehua (painorehua), ja on asennuttanut navettaan vesijohdon. Maitoa toimitetaan myös myyntiin. Aamuisin renki kuljettaa maitotonkat Lähteenmäen asemalle jatkokujetusta varten.

Mikko ja Helena ovat innolla mukana erilaisissa isänmaallisissa järjestöissä. He harrastavat kuorolaulua ja Mikko soittaa myös viulua.

 

< < Edellinen | Seuraava >