Pääsivulle Asukkaat Talolista Ryhmäkuvia Koulukuvia Historiaa Lähihistoria Keittokirja Vieraskirja Linkkejä Muistelmia Kaunis Kiiskilä Info

Kiiskilän venäläinen lähihistoria

Suomalaisten jouduttua jättämään Karjalan Kannas ensimmäisen kerran vuonna 1939, alue liitettiin Karjalan neuvostotasavaltaan. Vuonna 1940 luotiin paikallishallintoa ja perustettiin Viipurin alueelle Villalskij ("Villala") niminen kyläneuvostoalue, johon Kiiskiläkin kuului. Villalskij alueelle perustettiin samana vuonna kalastuskolhoosi nimeltään Pobeditelj ("Voittaja"), jonka keskusmaatila sijaitsi Härkälän Karvalassa.

aallot.gif (1K)

Vuonna 1941 Neuvostoarmeijan sotaonnen käännyttyä Villalskij kyläneuvostoalue kolhooseineen lakkautettiin ja neuvostokansalaiset armeijoineen vuorostaan evakoitiin alueelta.

Kevättalvella vuonna 1942 Kiiskilän alkuperäiset asukkaat alkoivat palailla esi-isiensä synnyinmaille, mutta tätä riemua ei kestänyt kauan. Kesällä 1944 ole edessä jälleen katkera evakkomatka.

Suomalaisten jälkeen Kiiskilään muutti tilapäisesti Neuvostoarmejan laivaston väkeä, joiden haltuun jäi myös kiiskiläläisten kiireessä jättämä omaisuus. Heidän jälkeensä Kiiskilä sai uudet asukkaansa lähinnä Volgogradin-, Kaliniskan- ja Novgorodin alueilta.

aallot.gif (1K)

Maaliskuussa 1945 Villaskijin kyläneuvostoalue, myöhemmin Pribylovskij ("Voitto"), herätettiin henkiin. Kyläneuvostoalue oli jaettu kyliin ja kylät jakotiloihin. Kiiskilän tutulta kuulostavat jakotilat; Kiiskilä, Kirppu, Karija, Hovi ja Hämäläinen, kuuluivat Orlino ("Kotkala") nimiseen kylään. Samaan aikaan elvytettiin myös kalastuskolhoosi Pobeditelj keskuksena tällä kertaa Pribylovo ("Ilmasti"). Kolhoosia laajennettiin ja se vaihtoi nimeään monta kertaa ja suurimmillaan se käsitti lähes koko Koiviston niemen. Silloin sen kantoi itsensä Lenin nimeä. Vuonna 1994 kolhoosi lakkautettiin ja sen raunioille perustettiin "Viipurin alueen kalastajien osakeyhtiö".

aallot.gif (1K)

Vuonna 1950 tehtiin päätös asutuksen keskittämisestä, jonka seurauksena Kiiskilän talot purettiin ja siirrettiin lähemmäksi kolhoosin keskustilaa Pribylovoon (ent. Ilmasti). Kiiskilän viimeinen asukas oli eräs vanha nainen vielä vuonna 1953. Itse talojen purkamisen suorittivat tulevat asukkaat kalastuskolhoosin johdolla. Osa Kiiskilästä siirretyistä taloista on vielä tunnistettavissa.

aallot.gif (1K)

Nykyisin Pribylovassa ja sen ympäristössä asuu pääasiassa 1950-luvulla muuttaneita ikääntyneitä ihmisiä köyhissä ja vaatimattomissa oloissa. Nuoriso on muuttanut pois näistä ränsistyneistä kylistä ja niiden ränsistyneistä taloista. Kiiskilä tosin on saamassa jälleen uudet asukkaat. Tällä kertaa Pietarin alueen venäläisistä, jotka ovat löytäneet entisestä Kiiskilästä, nykyisestä Pribylovan virkistysalueen PRIBOJ ("Tyrskystä") verrattoman paikan datsoilleen. Sinne rakennetaan vimmatusti eritasoisia loma-asuntoja. Ei edes epävarmat maanomistussuhteet ole esteenä; nykyisen Venäjän lain mukaan kaikki maa kuuluu edelleen valtiolle, joka voi vuokrata sitä kansalaisilleen 49-vuodeksi kerrallaan. Tosin tähänkin on tulossa muutos ja osittain se on jo toteutunut.

Vanha suomalainen Kiiskilä tunnetaan nykyään nimellä "Kirpu".

aallot.gif (1K)

Pääsivulle Asukkaat Talolista Ryhmäkuvia Koulukuvia Historiaa Tänään Keittokirja Vieraskirja Linkkejä Info