Talo 37 Simo Hämäläinen

 

Simon tupa on maantiestä rannan puolella,”tiikin” päällä, Suur-Matin navetan takana. (Toista korkeaa ratatörmää rannastapäin kutsuttiin nimellä Tiikki.) Simon tupa oli alkujaan isältään Mikolta peritty suuren tuvan ja kaksi kammaria käsittävä asuinrakennus. Silloiset ankarat talvet yllättivät usein puupulaa kärsivän Simon. Tuvan uunissa paloivat ensin ulkorakennukset, sitten molemmat kamarit. Tupa ja sen suuri uuni säästyivät antaen suojaa Simolle hänen kotona käydessään.

Simo 57v asuu yksin tupaansa. Simon sisar Aleksantra naitiin Kurkelaan v.1910.

Simo on naapurinsa Suur-Matin serkku, merimies. Nyt vammojensa takia entinen merimies. Hän on hanuristi ja kesät kiertelee satamissa, soittelee ja puhuu mukavia laivamiehille. Ruoka-aikana hänet pyydetään aterialle laivan messiin, näin Simo edelleenkin hankkii osan elannostaan laivoilta.

Talvet hän viettää tuvassaan veistellen purjelaivojen pienoismalleja. Simolla on myös taito koota purjelaivoja pulloon. Simon vastuulla on talvisin kylän laivalaituri. Hän pitää laiturin kastien ympärykset auki etteivät jäät pääse laituria ruhjomaan. Tästä työstä kylän jakokunta maksaa Simolle sovitun palkkion. Simo kärrää myös halot Louhi laivalle. Simon mökki on kylän korttisakin kokoontumispaikka ja näin talo saa osuutensa ”potista”.

 

< < Edellinen | Seuraava >