Talo 41 Anton Pönkä

 

Pönkän talo on kansakoulun välittömässä läheisyydessä. Koulun pihan ja Pönkän talon välillä on kujaset, jotka vievät Havin pellolle. Keskikylän maantie kulkee pihan vierustaa josta erkanee tie myös Kyölle. Pihan yläpuolella on kaksi perunakuoppaa, joista toinen on oma ja toinen Hämäläisen Matin (Suur-Matin). Pihan ylälaidalla vasemmalla on aitta, puuliiteri, heinälato, ulkohuone, navetta (läävä), työkalukatos ja sauna, kaikki punaiseksi maalattuna. Asuinrakennus on vaalea hieman siniseen vivahtava, nurkkalaudat siniset. Pihaa ympäröi punaiseksi maalattu puinen säleaita. Talon kaivo on vasemmalla, pihalla on omenapuita ja marjapensaita sekä korkea koivu. Koivun siimeksessä on neljän istuttava pihakeinu. Talon isäntäväki osti tämän talon maa-alueineen seppä Jukaselta hänen lopetettuaan sepän ammattinsa Kiiskilässä. Pajasta juontaa kai talon nimikin - Pajamäki.

Anton (Antto) 50v , vaimonsa Ida 52v os. Maisala asuvat talossa kolmen lapsensa, Reinon 21v, Vilman 18v ja Terhon 13v kanssa. Vanhin lapsista, Helli, on jo naimisissa Karvosella Johanneksen Henttolan kylässä. Ida on Gabriel Maisalan tytär Kiiskilästä.

Antto on laivuri, kuten niin moni Kiiskilän mies. Kotona hän on vain sydäntalvella. illoin hän ompelee kippurakärkisiä hiihtotossuja. Menekki on taattu, ne sopivat erinomaisesti suksien nahkaremmeihin. Idalla on neulomakone, jolla hän neuloo villatakkeja, paitoja ja muuta tarpeellista. Antto hankki hiljattain huutokaupasta Lamminniityn tilan. Puolet tilasta on peltoa. Sitä Iida viljelee lastensa kanssa miehen ollessa merillä. Iidalla on myös lehmä, kanoja ja sika, mikä tavan mukaan teurastetaan aina talveksi. Pellosta saatiin vuotuiset pulla- ja leipäjauhot sekä perunat.

Eräänä sunnuntaiaamuna Terho astui Joostädin tupaan, jossa pyhäkoulu oli juuri alkamassa ja huudahti tullessaan ” tiijättäks työ, kenen lehmä sai vasikan”.

 

< < Edellinen | Seuraava >