Talo 49 Nestor Matti Hämäläinen

 


Kyöpelto sijaitsee peltojen keskellä mahtavan koivukujan päässä. Lähin naapuri Kyön Tahvo on 300 metrin päässä. Talon on rakentanut Nestor Matin isä, Muural-Matti 1920-luvulla.

Talon isäntänä on Nestor Matti Hämäläinen, jolle on kertynyt ikää vasta 27 vuotta. Vaimonsa Kainon (os. Eskola) Matti on löytänyt naapurikylästä Pullinniemesta.

Tilan hoidon ohella Nesu-Matti toimii raasselina, ostaa kaloja kalastajilta myyden ne sisämaahan. Paluumatkalla hän tuo "savpottii ja kukkopillii".

Lapsia heille on siunaantunut kolme, 4-vuotias Leila, 2-vuotias Kyllikki ja vuoden ikäinen Ritva tyttönen. Lisäksi 72-vuotias äiti Juutikka ja sisar Esteri kuuluvat Nestor Matin ruokakuntaan.

Isännyyden Nestor Matti oli saanut jo alaikäisenä, sillä jo 7 vuotta aiemmin Muural-Matti luopui isännyydestään Nestor Matin hyväksi. Oli talolla toinenkin omistaja - Nestorin vanhin veli Anton, joka oli etsinyt onneaan Yhdysvalloista, Kanadasta, Alaskasta ja viimein Venäjältä kohtalokkain seurauksin, sillä hänet teloitettiin todennäköisesti ampumalla.

Talon edellinen isäntä, Muural-Matti oli kuulu muurari ympäri Koivistoa. Matti toimi suosittuna puhujana kylän hengellisissä kokouksissa ja hän oli myös jakokunnan puheenjohtaja. Matkansa pään hän kohtasi viime talvena Makslahden jäällä vierailtuaan poikansa Johanneksen luona. Hän kuoli sydänkohtaukseen.

 

< < Edellinen | Seuraava >