Talo 53 Adam Hämäläinen

 

Hämäläisen valkoiseksi maalattu talo sijaitsee Alakylässä aivan rannalla, veden korkeudesta riippuen 10-15 m vesirajasta. Rannasta katsoen pihan oikealla reunalla ovat sauna, valkoiseksi rapattu läävä ja puukuuri muodostavat U-muotoisen pihapiirin jonka keskellä oleva puutarha omenapuineen ja marjapensaineen tekee pihasta vihreän ja rauhallisen. Vihreä alue päättyy rannan sekä Vartelan puolella jykevään siinä on vain säkkinuotta jolla kalastetaan syöttikaloja. Hailinuotta on viety kesäksi kuuriin odottamaan veden jäähtymistä ja syyspyyntiä.

Talonväkeen kuuluvat Adam (Alakylän Aatu) (54) lisäksi vaimo Vilhelmiina (Miina) (56), poika Martti (19) ja hänen vaimonsa Helvi (19), sekä tyttären Helmin poika Pertti (9). Helmi on kuollut neljä vuotta sitten. Tytär Mirja (29) on naimisissa ja asuu Viipurissa, mutta hänellä on kesämökki Kiiskilässä Ramusuolla.

Martti on mukana talon töissä sekä hankki omaa rahaa rantatöistä ja kalastuksesta. Kalastus onkin hänelle sekä työ että harrastus. Toinen, ehkä vielä mieluisampi harrastus hänellä on metsästys. Sen lisäksi hän hoitaa innolla myös puutarhaa.

Kuten useimmat Kiiskiläläiset nuoret miehet, oli Aatukin kokeillut merimiesammattia. Tiettävästi hän oli ainakin vuonna 1912 matruusina Pietarilaisessa höyrylaivassa. Sen jälkeen Aatu työskenteli Viipurissa purjeveneiden kunnostajana ja pursiseuran sataman hoitajana, jota tehtävää hän hoiti antaumuksella. Seuran kevätjuhlan aamuna oli lipputangon naru juuttunut kiinni. Ketteränä ja rohkeana miehenä Aatu kiipesi lipputankoon selvittääkseen narun. Tanko katkesi ja hän putosi maahan. Toivuttuaan saamistaan kolhuista hän alkoi harkita ammatin vaihtoa.

Viipurissa ollessaan hän kohtasi myös tulevan vaimonsa Miinan, joka on kotoisin Maaningalta. Aluksi he asuivat Viipurissa, kunnes vanhemmat lapset tulivat kouluikään. S iinä vaiheessa Aatu rakensi kotitilalleen uuden talon, ja perhe muutti pysyvästi Kiiskilään.

 

< < Edellinen | Seuraava >