Talo 54 Leopold Kurki

 

Kyläniemeen vievän tien vasemmalla puolella jyrkänteen reunalla on jälleen yksi Kurkien talo. Pihaan mennessä oikealle jää hirsinen vaate-jauhoaitta, vasemmalle navetta, lato ja sauna. Pihan perällä on harmaa hirsinen asuinrakennus. Talo oli aikaisemmin suurempi ja siinä pidettiin kylän kansakoulua kunnes varsinainen koulurakennus valmistui. Talon tytär Hilda sai osan talosta ja niin toinen pää purettiin.

Taloa asustavat sisarukset: Leopold (Liipo) 54v ja Eulalia (Euli) 47v, sekä Eulin tyttäret Laura 20v, ja Martta Irene 17v.

Sisarukset saavat elantonsa pääasiassa maanviljelyksestä. Hilda-sisko asuu kotikylässään August Villasen puolisona. Liisa-sisko on jo muuttanut muualle.

Leopold, jota kyläläiset kutsuvat Liipoksi tai Ristiina Liipoksi äitinsä Kristiinan mukaan, on varsinainen maailmanmatkaaja: Liipo aloitti matkustamisen nuorukaisena isänsä mukana. Isä palveli päällikkönä Pietarissa kreivi Stackelbergin huvijahdissa ja kreivitär mieltyi nuoreen Liipoon. Kreivittären kanssa Liipo kävi jopa Aleksanteri III:n paarien vierellä jättämässä jäähyväiset. Naapurin Konstan kanssa hän kävi merikoulun ja suoritti laivurin tutkinnon. Viipurissa seurasi kauppakoulu ja työ Hackmannin konttorissa sekä ruotsin opiskelu yhtiön lukuun Maarianhaminassa. Vuonna 1913 Liipo meni Hulliin, oli siellä töissä kaupassa ja opiskeli englantia. Sieltä hän siirtyi Pohjois-Amerikkaan, jossa asui sekä Kanadassa että Yhdysvalloissa. Hän sai Yhdysvaltojen kansalaisuuden ja suoritti merivoimissa asepalveluksen. Elettiin suuren laman aikaa, ja Liiponkin kerrotaan kulkeneen jalkaisin mantereen halki. Shanghaihin Liipo päätyi ja pestasi siellä merimiehiä ”shipping master or seamans agent” vakanssilla. Kesällä 1921 hän palasi kotikyläänsä 35 vuotiaana Tokiosta saadulla passilla. Nyt Liipo viljelee maitaan täällä kotikylässään, ja muistelee kokemuksiaan maailmalla. Merimiehinä maailmaa kiertäneitä Kiiskilässä on paljonkin, mutta Liipon lailla maissa käyneitä ei ole montaa.

 

< < Edellinen | Seuraava >