Talo 60 Anton Kurki

 

Osuuskaupasta jonkin matkaa Kurkelaan päin, tien rannanpuolella on Anton Kurjen kotipaikka. Punaisessa asuinrakennuksessa on tupa ja kammari. Kuistilla istujan taakse jää asuinrakennus ja sen takana ovat omenapuut ja maantie. Vasemmalla on kaksi aittaa, edessä karjasuoja ynnä tarvittavat ulkorakennukset. Kauempana oikealla maantien laidassa on savusauna. Sille seinän ja kiukaan välissä siritteli kotisirkka, jota käytiin kuuntelemassa.

1939 täällä asuvat: Anton (Antto) 54v. vaimo Josefiina (s. Karvanen) 49v ja lapset: Urpo 25v, Viljo 22v, Jouko 20v, Kauko 15v ja Olavi 13v. Irja s. 1911 ja Viljo s. 1913 kuolivat lapsena.

Antto oli nuorempana merimies. Hän seilasi parkkilaivassa Australiaa myöten sekä erilaisilla purjealuksilla Itä- ja Pohjanmerellä. Nyt hän viljelee pientilaansa, kalastaa verkoilla ja käy satamatöissä kuten Viljokin. Pojista Urpo ja Jouko ovat merillä, Urpo kokkina ja Jouko timppana (laivatimpurina). Josefiina on koko kylän täti; hän opettaa pyhäkoulussa, toimii lapsenpäästäjänä ja antaa tarvittaessa hätäkasteenkin. Kauko kaatui v.1944 isänmaata puolustaessaan 19 vuotiaana.

 

< < Edellinen | Seuraava >