Talo 63 Konsta Kurki

 

Ylätalo, on toinen talo vasemmalla Taaemaantietä Mannolaan päin mentäessä. Pihapiiriin kuuluu pitkä ulkorakennus, tienpuoleisessa päässä on navetta ja toisessa maakellari. Väliin mahtuvat rehusuoja, liiterit ja aitat. Sauna on samalla linjalla erillään kellarista. Tupa ja kaksi kamaria käsittävä asuinrakennus on takarajalla, kuisti Taaemaalle päin. Tuvan rakensi veljesten isä Simo 1900-luvun alussa.

Vuonna 1939 Ylätalossa asuvat: Konsta 50v, vaimo Ilma (s.Pyy) 46v ja lapset: Aalto 25v, Helvi 23v, Aune 14v ja Risto 5v. Kirsti tytär 22v on naimisissa ja asuu miehensä kotona Montosella. Aalto kaatui v.1940 isämaata puolustaessaan 24 vuotiaana. Hänet siunattiin kentällejääneenä.

Ennen Venäjän vallankumousta Konsta palveli hinaajissa Pietarissa ja Nevalla. Siellä hänet vangittiin kapinan aikana. Vuosien vankeuden jälkeen hänen onnistui paeta ja hän palasi Suomeen. Konsta jätti seilaamisen ja jäi maihin tehden pääasiassa satamatöitä. Veljensä tapaan hän jatkossa toimi satamassa työnjohtajana. Kalastuksesta tuli toinen ammatti. Konstalla oli ¼ osuus Suur-Matin nuottakunnasta. Aalto kävi isänsä mukana satamatöissä. Helvi kävi myös kodin ulkopuolella ansiotöissä.

 

< < Edellinen | Seuraava >