Talo 2 Emil Asikainen

 

Asikaisen talo on ”Ruununtien” ja Siikapaaden hiekkarannan yhtymäkohdan läheisyydessä. Talo, ulkorakennukset ja aita muodostavat suojaisen pihapiirin. Asuinrakennus on lähinnä rantaa, sitä vastapäätä olkilato. Pohjoisen puolelle jäävät läävä, heinälato, puuliiteri ja aitta. Pihalta pääsee neljästä portista eri suuntiin, pohjoisesta portista aukeaa tie Salmelaan. Kellari, savusauna ja kaivo ovat piha-aitauksen ulkopuolella talon ja rannan välisellä alueella.

Perheeseen kuuluvat: Eemeli ( Juho Emil ) 45 v, vaimo Lyydia (Lyyti) (os. Vuorela) 38 v ja lapset: Erkki 16 v, Bertta 12 v ja Eino 8 v. Myös Eemelin äiti Anna-Mari 73 v asuu poikansa perheessä. Anna-Mari tuuditteli lapsiaan ja lastenlapsiaan näiden ollessa pieniä itse riimittelemillään kehtolauluilla:

"Tuuli hiljaa huokaa, Pane silmät umpeen, Niin kuin kukka nurmella, Tuolla pellon pientareella, Nuku sitten rauhassa, Oman emon helmassa, Aamulla kun heräjät, Silmäsikin avajat, Niin kuin kukka puhkiat, Kastehelmet kirkkahat, Kukkasella kiiltävät, Niin myös silmät kirkkahat, Viellä ovat lapsella."

Eemeli viljelee ”riukuaidan” peltojaan, käy laivoja lastaamassa, kalastaa ja ajaa talvisin rahtia hevosellaan.

 

< < Edellinen | Seuraava >